Tuesday, 27 May 2014

Pengambilan makanan seimbang dalam seharian




Makanan yang seimbang sangat penting dalam memastikan kesihatan yang sihat. Pengambilan kalori berdasarkan betapa aktifnya anda dalam kehidupan seharian.  Pengambilan kalori haruslah seimbang dengan tenaga yang digunakan.  Diet secara sihat adalah daripada makanan yang seimbang termasuk:-

1.       Pengambilan Karbohidrat.

Karbohidrat terdiri daripada sumber makanan berkanji seperti nasi, kentang, bijiran dan roti. Sumber karbohidrat yang baik adalah digabungkan sekali dengan bijiran. Bijiran adalah mengandungi serat yang dapat membuatkan anda kenyang lebih lama. Karbohidrat boleh diambil segenggam tangan kerana apabila terlebih karbohidrat juga akan menyumbang kepada kenaikan berat badan.  Karbohidrat akan di tukar dalam bentuk kalori yang memberi tenaga dan ia menyumbang paras gula untuk tubuh serta jika ia berlebihan ia akan bertukar lemak yang akan tersimpan dalam badan kita.




2.       Lebihkan makanan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sangat penting untuk tubuh kita , ia mengandungi pelbagai vitamin dan serat yang di perlukan tubuh badan kita.  Anda digalakkan untuk mengambil makanan 5 kali dalam kuantiti yang sedikit adalah lebih baik untuk menurunkan berat badan, malah jus buah-buahan juga dikira sebagai diet yang menyihatkan.  Pengambilan buah-buahan seelok-eloknya di ambil sebelum mengambil makanan berat/ berlemak. Buahan dan sayuran adalah baik untuk usus, selain ia memberi vitamin di perlukan, ia juga menjaga usus kita supaya sihat dan baik serta  fiber/serat yang terkandung di dalamnya bertindak penting dalam merendahkan paras kolestrol dalam darah.

3.       Pengambilan  protein dalam makanan (contoh:ikan)

Semua jenis tisu dalam tubuh badan manusia amat memerlukan protein, termasuk tulang, darah dan otot.  Protein merupakan bahan asas dalam pembinaan tubuh. Ia bertindak sebagai membaiki, mengganti dan membuat tisu-tisu serta memastikan pertumbuhan secara optimum. Protein diperbuat daripada asid amino. Tahukah anda yg tubuh manusia memerlukan 22 jenis asid amino, 14 jenis daripadanya boleh dihasilkan dalam tubuh namun baki 8 lagi hanya boleh didapati daripada sumber makanan (ini dipanggil asid amino perlu). Sumber protein adalah daripada sumber haiwan seperti ikan, ayam, daging, telur dan tumbuhan, terutamanya kekacang (kacang, kacang peas) adalah sumber protein yang mengandungi vitamin dan mineral.
Sumber protein dari ikan laut dalam mengandungi lemak Omega-3 yang boleh membantu untuk menggelakkan penyakit jantung seperti ikan salmon mengandungi banyak lemak Omega 3 berbanding ikan yang lain.

4.       Mengurangkan Pengambilan Lemak Tepu.

Lemak terbahagi kepada dua iaitu : lemak tepu dan lemak tak tepu.  Lemak tepu ialah boleh meningkatkan kolesterol dalam darah yang boleh menyebabkan risiko penyakit jantung.  
Contoh lemak tepu seperti, butter, keju, cream dan biskut.   Kurangkan pengambilan makanan lemak tepu dan seelok-eloknya anda digalakkan mengambil makanan tidak berlemak tepu. Contoh lemak tidak tepu seperti minyak sayuran dan minyak ikan dalam kuantiti yang sedikit.  Untuk pengambilan daging, anda digalakkan untuk mengambil di bahagian isi dan buangkan di bahagian lemak daging.  Sumber daging merah mengandungi lebih lemak tepu berbanding daging putih seperti ikan dan ayam.


5.       Mengurangkan Pengambilan gula.

Gula adalah sumber karbohidrat ringkas yang menyumbang kepada kalori yang tinggi. Pengambilan makanan dan minuman manis yang berlebihan boleh menyebabkan berat badan naik. Gula didapati melalui buah-buahan sudah memadai kerana tubuh badan kita hanya memerlukan gula yang mengandungi kuantiti yang sedikit dalam badan kita supaya tubuh badan kita dapat berfungsi dengan baik.  Pengambilan gula yang berlebihan menyumbang penyakit diabetik (kencing manis) yang mana akhirnya akan membawa kepada beberapa penyakit lain seperti darah tinggi, jantung dan buah pinggang serta pelbagai lagi.   Diet yang sihat daripada pemakanan yang seimbang dapat membantu anda untuk mencapai kepada berat badan yang ideal dan memberi kesihatan yang terbaik.





Kepentingan pengambilan makanan seimbang

Makanan yang seimbang ialah pengambilan makanan yang secukupnya untuk keperluan tubuh badan kita.   Di dalam tubuh badan kita  memerlukan kalori, protein, multivitamin, lemak yang baik dan  fiber/serat  untuk kesihatan tubuh badan kita.

1.       Tumbesaran fizikal manusia.

Tubuh badan manusia memerlukan zat  yang diperlukan untuk membina tubuh badan yang kuat dan sihat.  Contohnya kanak-kanak memerlukan lebih kalsium untuk tumbesaran tulang yang sihat dan kuat.

2.       Pengambilan vitamin secukupnya.

Vitamin yang diambil dengan secukupnya untuk tubuh badan kita memberi ketahanan daripada dijangkiti sebarang jangkitan penyakit atau tidak mudah untuk jatuh sakit.

3.       Mengawal kadar obesiti

Dalam pengambilan makanan seimbang dalam hidup adalah perlu mengambil makanan dalam kuantiti yang kecil tetapi cukup khasiat yang diperlukan dalam tubuh badan manusia.  Pengawalan pengambilan makanan berlebihan boleh mengelakkan terjadi nya obesiti.


                                                         (Makanan Merangsang Otak)


4.       Perkembangan mental tidak terganggu.

Kekurangan pengambilan zat boleh menyebabkan mental tidak cerdas dan letih. Keadaan ini, menyebabkan seseorang gagal berfikir dengan baik.  Contoh paling terbaik jika kita tidak mengambil sarapan pagi, kita akan merasa pening, lapar, tidak berfikir dengan baik dan menyumbang moody( mood yang tidak stabil) serta kebuntuan idea dan tidak ceria.  Oleh itu waktu pagi kita memerlukan makanan yang memberi kalori/tenaga untuk otak dan badan kita untuk tampil cergas dan bertenaga dalam urusan seharian.



Tips diet seimbang

1.       Mengamalkan pengambilan buah-buahan.

Seperti epal, nenas, pisang, betik, anggur dan sebagainya.

2.       Mengamalkan memakan kekacang.

a.       Kacang pea, adalah kaya dengan karbohidrat, gantian dan vitamin (terutama vitamin B)
b.       Kacang soya kaya dengan protein
Contoh : susu kacang soya, tauhu,tempe, protein sayuran bertekstur dan taugeh.

3.        Perbanyakkan meminum air suam.

Air sangat penting untuk tubuh badan terutama penghadaman, penyerapan dan pengangkutan zat, perkumuhan, pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Tubuh kita akan kehilangan air dalam satu hari 11/2 hingga 21/2 liter air melalui air kencing, buang air besar, peluh dan wap daripada paru2.
Minum air sekurang nya 6-8 gelas air setiap hari.

4.       Mengurangkan kandungan lemak dalam makanan.

a.       Memilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol.
b.       Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit atau mengantikan dengan minyak sumber sayuran atau olive oil dalam masakan atau  tapis minyak berlebihan sesudah menggoreng.
c.       Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam makanan.
d.       Memilih daging tanpa lemak atau membuang lemak semasa membersihkan daging.
e.       Menghadkan penggunaan lemak (majerin,mentega,minyak salad,krim dan mayonis)
f.        Mengamalkan kaedah masakan seperti membakar, kukus atau rebus

5.       Mengurangkan pengambilan gula.

Mengambil gula yang berlebihan, anda akan menyebabkan kerosakan gigi, kegemukan, kencing manis, dan risiko mendapat serangan jantung.

6.       Mengurangkan pengambilan garam.

Makanan segera, makanan dalam tin, daging yang diawet dan makanan ringan seperti kentang goreng mengandungi kadar garam yang berlebihan.  Ia boleh menyumbang kepada penyakit tekanan darah tinggi yang akan menyebabkan terjadinya strok dan boleh mendapat serangan jantung jika di ambil dalam kuantiti yang banyak dan  dalam jangkamasa yang lama. Sesetengah orang mungkin akan menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema), kerana tindakan garam mengekalkan air dalam badan.  Masalah  kerosakan buah pinggang akan menyebabkan pesakit tersebut terpaksa menjaga diet melibatkan garam bagi mengelak keadaan ini.

No comments:

Post a Comment