Makanan yang
seimbang sangat penting dalam memastikan kesihatan yang sihat. Pengambilan
kalori berdasarkan betapa aktifnya anda dalam kehidupan seharian. Pengambilan kalori haruslah seimbang dengan
tenaga yang digunakan. Diet secara sihat
adalah daripada makanan yang seimbang termasuk:-
1. Pengambilan Karbohidrat.
Karbohidrat terdiri daripada sumber makanan berkanji seperti nasi, kentang, bijiran dan roti. Sumber karbohidrat yang baik adalah digabungkan sekali dengan bijiran. Bijiran
adalah mengandungi serat yang dapat membuatkan anda kenyang lebih lama.
Karbohidrat boleh diambil segenggam tangan kerana apabila terlebih karbohidrat
juga akan menyumbang kepada kenaikan berat badan. Karbohidrat akan di tukar dalam bentuk kalori
yang memberi tenaga dan ia menyumbang paras gula untuk tubuh serta jika ia
berlebihan ia akan bertukar lemak yang akan tersimpan dalam badan kita.
2. Lebihkan makanan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Pengambilan buah-buahan
dan sayur-sayuran adalah sangat penting untuk tubuh kita , ia mengandungi
pelbagai vitamin dan serat yang di perlukan tubuh badan kita. Anda digalakkan untuk mengambil makanan 5
kali dalam kuantiti yang sedikit adalah lebih baik untuk menurunkan berat
badan, malah jus buah-buahan juga dikira sebagai diet yang menyihatkan. Pengambilan buah-buahan seelok-eloknya di
ambil sebelum mengambil makanan berat/ berlemak. Buahan dan sayuran adalah baik
untuk usus, selain ia memberi vitamin di perlukan, ia juga menjaga usus kita
supaya sihat dan baik serta fiber/serat
yang terkandung di dalamnya bertindak penting dalam merendahkan paras kolestrol
dalam darah.
3. Pengambilan
protein dalam makanan (contoh:ikan)
Semua jenis
tisu dalam tubuh badan manusia amat memerlukan protein, termasuk tulang, darah
dan otot. Protein merupakan bahan asas
dalam pembinaan tubuh. Ia bertindak sebagai membaiki, mengganti dan membuat
tisu-tisu serta memastikan pertumbuhan secara optimum. Protein diperbuat
daripada asid amino. Tahukah anda yg tubuh manusia memerlukan 22 jenis asid
amino, 14 jenis daripadanya boleh dihasilkan dalam tubuh namun baki 8 lagi
hanya boleh didapati daripada sumber makanan (ini dipanggil asid amino perlu). Sumber
protein adalah daripada sumber haiwan seperti ikan, ayam, daging, telur dan
tumbuhan, terutamanya kekacang (kacang, kacang peas) adalah sumber protein yang
mengandungi vitamin dan mineral.
Sumber protein
dari ikan laut dalam mengandungi lemak Omega-3 yang boleh membantu untuk
menggelakkan penyakit jantung seperti ikan salmon mengandungi banyak lemak
Omega 3 berbanding ikan yang lain.
4. Mengurangkan Pengambilan Lemak Tepu.
Lemak
terbahagi kepada dua iaitu : lemak tepu dan lemak tak tepu. Lemak tepu ialah boleh meningkatkan
kolesterol dalam darah yang boleh menyebabkan risiko penyakit jantung.
Contoh lemak tepu seperti, butter,
keju, cream dan biskut. Kurangkan
pengambilan makanan lemak tepu dan seelok-eloknya anda digalakkan mengambil
makanan tidak berlemak tepu. Contoh lemak tidak tepu seperti minyak sayuran dan
minyak ikan dalam kuantiti yang sedikit. Untuk pengambilan daging, anda digalakkan
untuk mengambil di bahagian isi dan buangkan di bahagian lemak daging. Sumber daging merah mengandungi lebih lemak
tepu berbanding daging putih seperti ikan dan ayam.
5. Mengurangkan Pengambilan gula.
Gula adalah
sumber karbohidrat ringkas yang menyumbang kepada kalori yang tinggi. Pengambilan
makanan dan minuman manis yang berlebihan boleh menyebabkan berat badan naik. Gula
didapati melalui buah-buahan sudah memadai kerana tubuh badan kita hanya
memerlukan gula yang mengandungi kuantiti yang sedikit dalam badan kita supaya
tubuh badan kita dapat berfungsi dengan baik. Pengambilan gula yang berlebihan menyumbang
penyakit diabetik (kencing manis) yang mana akhirnya akan membawa kepada
beberapa penyakit lain seperti darah tinggi, jantung dan buah pinggang serta
pelbagai lagi. Diet yang sihat daripada pemakanan yang
seimbang dapat membantu anda untuk mencapai kepada berat badan yang ideal dan
memberi kesihatan yang terbaik.
Kepentingan
pengambilan makanan seimbang
Makanan yang seimbang ialah
pengambilan makanan yang secukupnya untuk keperluan tubuh badan kita. Di dalam tubuh badan kita memerlukan kalori, protein, multivitamin,
lemak yang baik dan fiber/serat untuk kesihatan tubuh badan kita.
1. Tumbesaran fizikal manusia.
Tubuh badan manusia memerlukan zat yang diperlukan untuk membina tubuh badan yang
kuat dan sihat. Contohnya kanak-kanak
memerlukan lebih kalsium untuk tumbesaran tulang yang sihat dan kuat.
2. Pengambilan vitamin secukupnya.
Vitamin yang diambil dengan secukupnya
untuk tubuh badan kita memberi ketahanan daripada dijangkiti sebarang jangkitan
penyakit atau tidak mudah untuk jatuh sakit.
3. Mengawal kadar obesiti
Dalam pengambilan makanan seimbang
dalam hidup adalah perlu mengambil makanan dalam kuantiti yang kecil tetapi
cukup khasiat yang diperlukan dalam tubuh badan manusia. Pengawalan pengambilan makanan berlebihan
boleh mengelakkan terjadi nya obesiti.
(Makanan Merangsang Otak)
4. Perkembangan mental tidak terganggu.
Kekurangan pengambilan zat boleh
menyebabkan mental tidak cerdas dan letih. Keadaan ini, menyebabkan seseorang
gagal berfikir dengan baik. Contoh
paling terbaik jika kita tidak mengambil sarapan pagi, kita akan merasa pening,
lapar, tidak berfikir dengan baik dan menyumbang moody( mood yang tidak stabil)
serta kebuntuan idea dan tidak ceria.
Oleh itu waktu pagi kita memerlukan makanan yang memberi kalori/tenaga
untuk otak dan badan kita untuk tampil cergas dan bertenaga dalam urusan
seharian.
Tips diet
seimbang
1. Mengamalkan pengambilan buah-buahan.
Seperti
epal, nenas, pisang, betik, anggur dan sebagainya.
2. Mengamalkan memakan kekacang.
a.
Kacang
pea, adalah kaya dengan karbohidrat, gantian dan vitamin (terutama vitamin B)
b.
Kacang
soya kaya dengan protein
Contoh
: susu kacang soya, tauhu,tempe, protein sayuran bertekstur dan taugeh.
3. Perbanyakkan meminum air suam.
Air sangat penting untuk tubuh badan
terutama penghadaman, penyerapan dan pengangkutan zat, perkumuhan, pengawalan
suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Tubuh
kita akan kehilangan air dalam satu hari 11/2 hingga 21/2 liter air melalui air
kencing, buang air besar, peluh dan wap daripada paru2.
Minum air sekurang nya 6-8 gelas air
setiap hari.
4. Mengurangkan kandungan lemak dalam makanan.
a.
Memilih
makanan yang rendah lemak dan kolestrol.
b.
Menggunakan
minyak masak dalam kuantiti yang sedikit atau mengantikan dengan minyak sumber
sayuran atau olive oil dalam masakan atau
tapis minyak berlebihan sesudah menggoreng.
c.
Mengurangkan
penggunaan santan atau minyak kelapa dalam makanan.
d.
Memilih
daging tanpa lemak atau membuang lemak semasa membersihkan daging.
e.
Menghadkan
penggunaan lemak (majerin,mentega,minyak salad,krim dan mayonis)
f.
Mengamalkan
kaedah masakan seperti membakar, kukus atau rebus
5. Mengurangkan pengambilan gula.
Mengambil gula yang berlebihan, anda
akan menyebabkan kerosakan gigi, kegemukan, kencing manis, dan risiko mendapat serangan
jantung.
6. Mengurangkan pengambilan garam.
Makanan
segera, makanan dalam tin, daging yang diawet dan makanan ringan seperti
kentang goreng mengandungi kadar garam yang berlebihan. Ia boleh menyumbang kepada penyakit tekanan
darah tinggi yang akan menyebabkan terjadinya strok dan boleh mendapat serangan
jantung jika di ambil dalam kuantiti yang banyak dan dalam jangkamasa yang lama. Sesetengah orang
mungkin akan menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema),
kerana tindakan garam mengekalkan air dalam badan. Masalah
kerosakan buah pinggang akan menyebabkan pesakit tersebut terpaksa
menjaga diet melibatkan garam bagi mengelak keadaan ini.
No comments:
Post a Comment